Livsmedel
Vad vi äter och dricker påverkar vår hälsa och allt vi äter och dricker ska hanteras så att vi inte blir sjuka av det.
Kommunens inspektörer kontrollerar restauranger, gatukök, butiker och andra livsmedelsverksamheter för att säkra kvaliteten på våra livsmedel. God hygien, fräscha lokaler och råvaror samt korrekt hantering är särskilt viktigt.
Även hemma i köket är det viktigt att hantera livsmedel på rätt sätt för att undvika att bli matförgiftad. Nedan följer några goda råd:
- Tvätta händerna ofta.
- Laga inte mat åt andra när du är sjuk.
- Diska skärbrädor och redskap ordentligt.
- Ha kallt i kylskåpet.
- Skilj på råvaror och lagad mat.
- Se till att maten blir ordentligt uppvärmd, minst 70°C.
Matförgiftningar beror på att man intagit mat eller dryck som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.
Kontakta oss om du misstänker att du har blivit matförgiftad av mat du köpt eller ätit på restaurang. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka.
Du kan även vända dig till oss med övriga synpunkter gällande hygien och hantering på livsmedelsföretag.
Livsmedelskontrollen följer upp alla anmälningar och synpunkter.
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi har tillgång till det dygnet runt direkt i kranen. Tänk på att det bara är kallvattnet i kranen som är klassat som livsmedel och kontrolleras. Drick aldrig det varma vattnet från kranen - det kan innehålla skadliga bakterier och små mängder av till exempel metaller.